Wrocławska inicjatywa ekologiczna: Warzywa dla dzieci prosto od lokalnej farmy

Z myślą o ochronie środowiska naturalnego i utrzymaniu bogactwa różnorodności biologicznej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz gmina Wrocław podjęły inicjatywę hodowania warzyw, które będą służyły jako pożywienie dla małych dzieci uczęszczających do miejskich żłobków. Wszystko to realizowane jest w oparciu o cztery hektary gruntów rolnych, które są własnością Uniwersytetu Przyrodniczego.

Ta farma jest najnowszym projektem na mapie Wrocławia, który zrzesza nie tylko gminę i uniwersytet, ale także przedstawicieli sektora trzeciego oraz osoby korzystające z usług Wrocławskiego Centrum Integracji. To ostatnie grupa to osoby, które z różnych przyczyn znalazły się na marginesie społeczeństwa. Jak mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju – te osoby mają teraz szansę nauczyć się nowego zawodu.

Owoce ich pracy w postaci 70 ton wyhodowanych warzyw zapierają dech w piersiach i już niedługo znajdą się w menu miejscowych żłobków. Wrocławska gmina planuje też, że nadwyżki produkcji zostaną podzielone i skierowane do wykorzystania przez fundację, która jest jednym z partnerów projektu i reprezentuje sektor trzeci.